AYVALIK'I KEŞFET



Cunda Adası

Alibey Adası doğal güzellikleri ve tarihi yapıları nedeniyle koruma altına alınmış ve 1976 yılında Ayvalık ve çevresindeki 17.900 hektarlık alan doğal ve tarihi sit alanı olarak kabul edilmiştir. Alibey Adası'nda mübadele öncesinden, Rum Ortodoks cemaatinden kalma birçok kilise ve manastır mevcuttur. Bu yapıların koruma altına alınması ancak Alibey Adası'nın tanınması ve restorasyon için sermaye aktaracak sponsorların adada mülk satın almaları ile mümkün olabilmiştir. Son olarak 'Aşıklar Tepesi' olarak bilinen mevkide bulunan değirmenin restorasyonu 2006 yılında tamamlanmış ve ziyarete açılmıştır. Adada, hâlen restorasyon için sponsor bekleyen pek çok tarihi eser bulunmaktadır.

Badavut Plajı

Ayvalık ilçesine bağlı SarımsaklıBeldesi’nde yer alan Badavut Plajı, doğal bir plaj olma özelliğiyle ön plana çıkıyor. Plaj, devlet tarafından hassas alan olarak nitelendirilmiş ve tescillenmiş durumda. Yerli ve yabancı turistlerin dikkatini çeken Badavut Plajı, doğal güzelliği ve deniz manzarasıyla da tatilcileri büyülüyor. Plaj, yıllar boyu tarihe tanıklık etmesine rağmen doğal güzelliğini yitirmemiş durumda. Badavut Plajı, Ege Denizi’nin eşsiz maviliğinde yumuşak ve ince taneli kum zeminde, konuklarına tatil yapma keyfi sunuyor. Plajın yerleşim yerlerine uzak olması, bölgede sessiz ve huzurlu bir tatilin kapılarını aralıyor. Plajın yer aldığı Sarımsaklı Yarımadası ise endemik bitkileri, çeşitli ağaçları ve doğal patika yolları ile de dikkat çekiyor. Ayrıca tatilcilerin uğrak mekanları arasında bulunan Badavut Plajı, mavi bayraklı bir plaj olma özelliğine sahip. Plaj zemininin yumuşak yapıda altın renkli ince kumlarla kaplı olması, tatilcilerin yere havlu sererek güneşlenme keyfi yaşamalarına imkan tanıyor.

Sarımsaklı Sahili

Sarımsaklı Plajı, Kuzey Ege'de denize girilebilecek en güzel plajlardan bir tanesidir. Bunun yanı sıra Halk Plajı olan Sarımsaklı Plajı 7 kilometrelik sahil şeridinden oluşuyor. Tamamen kumluk bir bölge olan Plajın en önemli özelliği kumların vücuda yapışmıyor olmasıdır. Turkuaz rengi deniz ve ince kumu ile Sarımsaklı Plajı da doğal bir güzellik olarak ön plana çıkıyor. Aynı zamanda Sarımsaklı Plajı çevresinde 6 kamp, 9 turizm işletmesi, 2 adet işletme, 59 adet de konaklama tesisi bulunuyor. Ayrıca 160 tane de restoran, bar, disko gibi işletmeler bulunuyor.

Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası, Ayvalık ilçe merkezinin 8 km güneyinde bulunan hakim büyük kayalık tepelerin üzerindedir. Mevkiden tüm Ayvalık Adaları ve Midilli Adası manzarası görünmektedir. Üzerinde Şeytan'ın ayak izi bulunduğuna inanılan, halkın madeni para atarak dilek dilediği eski bir lav birikintisidir. Sönmüş bir volkandan arda kalan lav birikintileriyle oluşmuş tepe, yuvarlak sofra biçimini andırır. Demir kafes içine alınan ayak izine benzeyen şekil turistlerin özellikle uğradığı yerlerden biridir. Ayrıca gün batımını seyretmek için de gidilir. Özel olarak işletilmekte, tepede bir lokanta bulunmaktadır.

Ayvalık Ayazması

Sakız Adasından Kaptan Mihalis Papazis’in harcamaları ile Ayazma büyütülmüş, ikinci havuz ilave edilmiştir. Bugünkü binanın son hali 1890 yılında bitmiştir. Bu ayazmanın şifalı suları dillere destan olmuş ve çok geniş kitlelere ulaşmıştır. 1850 ile 1922 seneleri arası bu şifa merkezine bir çok yöreden gelen hastalar tedavi oluyordu. Kayıtlara göre Foça, Balıkesir, İstanbul, Midilli, Samos, hatta uzak Hydra adası veya Rumeli’den gelenler de vardı. Gelen hastalar yedi gün kadar binada kalıp bu sudan içiyorlar ve bu suyla dolu havuza giriyorlardı. Kayıtlardan körlerin, epiliepsi hastalarının, yüksek ateş hastalarının, felçlilerin, beyin kanaması geçirmiş kişilerin, akıl ahstalarının, konuşamayanlar, duymayanlar gibi pek çok nedenden gelenlerin olduğu anlaşılmıştır.

Macaron Sokak

Ayvalık’ın en eski bölgelerinden biri olan Macaron, tarihi evleri ve dar sokaklarıyla geçmişin izlerini taşıyor. Komşu evlerin cumbalarının birbirine selam verdiği, dar sokaklarının içerisinde Rum ustaların imzasını taşıyan muhteşem evler, arkalarında cenneti andıran enfes bahçelere sahip. Macaron, Türkçe karşılığı Mercanköşk anlamına gelen Latince Marjoram kelimesinden türetilmiş kekik ailesinden bir bitki türü, Rumcada Macaron haline dönüşmüş. Bu mahallede vakti zamanında çok yetiştirildiğinden buraya Macaron denildiği söyleniyor. Ayrıca Girit Mübadilleri tarafından bu bitkiye (kahveye de konulduğu için) ‘‘Kahve kokusu” da denilmiş.

Küçükköy

Yeniçarohori, aslında Küçükköy’ün eski adı. Yeniçerilerin yeri anlamına gelen Yeniçarohori de Osmanlı Dönemi’nde Midilli adasının alınması sonrası 1400’lerde çıkan isyanları bastırmak için yeniçerilerin geçici bir süreyle buraya yerleştirilmesi sonucu Rumlar tarafından koyulmuş bir isim. Zamanla Rumların yaşamaya başladığı Yeniçarohori, mübadele zamanı yapılan değişimle bir Boşnak köyüne dönüşmüş; ancak bir süre sonra Boşnaklar çeşitli sebeplerle bu köyü terk edip bazıları Ayvalık’ın çeşitli yerlerine gitmiş, bazıları da memleketlerine geri dönmüş. Terk edilen köy de bomboş, ipsiz sapsız ne kadar insan varsa onların bulunduğu yitik bir bölgeye dönüşmüş.

Taksiyarhis Kilisesi

Rum Ortodoks cemaati tarafından yapılan bu kilisenin adı baş melekler anlamına gelmektedir. Tek kubbeli bir yapıya sahip olan kilisenin yapımı oldukça eski bir döneme aittir. Adanın en önemli anıt yapısı olma özelliğine sahip olması turistlerin sıkça uğradığı bir bölge olmasına sebebiyet vermiştir. 1873 yılında inşa edilen kilise merkez kilise olarak kullanılmıştır. Kilise tek kubbeli bir yapıya sahiptir. Anakent kilisesi olarak inşa edilmesine karşın 1927-1928 yılları arasında minaresiz cami olarak kullanılmıştır. Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde yer alan kilise en önemli tarihi yapılardan biri olarak kabul edilmektedir.